dimarts, 31 de maig del 2011

Patrick i Martin: “el francès és més fàcil de parlar que d’escriure”

Adrian Nuñez


Llengua: Francès

Nom autòcton: Français

Família: Indoeuropea

Branca: romànica

Grup: Occidental

Nombre de parlants: 175.000.000

Es parla a: França (inclosos departaments i territoris d'ultramar), centre i S de Bèlgica (Valònia i Brussel·les), O de Suïssa, Mònaco, Jersey, Guernsey, NO d'Itàlia (Vall d'Aosta), Luxemburg, E del Canadà, NE i S dels Estats Units, Haití, Benín, Burkina Faso, Burundi, Camerun, República del Congo, República Democràtica del Congo, Costa d'Ivori, Djibouti, Gabon, Guinea, Guinea Equatorial, Madagascar, Mali,, Níger, República Centreafricana, Ruanda, Senegal, Seychelles, Togo, Txad, SE de l'Índia (Territori de Pondicherry), Vanuatu.


Entrevista

Aquesta entrevista la he realitzat a uns amics des meus pares que van venir a Espanya a treballar. Primer va venir en Patrick a l’any 1977 a treballar a una empresa de productes nàutics i a l’any 1980 va venir la Martín , també a treballar a la mateixa empresa.

1. Què em podeu explicar del vostre idioma?

És una llengua llengua complicada. Poc expressiva comparada amb el castellà, La gramàtica és molt complicada i l’ortografia és el doble de complicada d’aprendre.


2. És complicat d’aprendre?

És com totes les llengües. Si la comences a parlar-la quan ets petit et costa menys. Però el francès és més fàcil de parlar que d’escriure.

3. Què opineu entre les diferències del castellà i el francès?

El castellà és més expressiu que el francès i més literal. El Castellà és més ric en expressió . I més fàcil d’aprendre per l’arrel llatina.

4. Teniu algun familiar que parli altre llengua diferent a la vostra?

Patrick: família italiana
Martin: família Bretona


5 Quines tradicions té el vostre país?

Hi ha menys tradicions a França que a Espanya. Hi havia més tradicions però s’han anat perdent pels segles. L’1 de maig es regala un ram de flors pel dia de la mare, no per la mare, pel costum: el ram es diu lliri de valls (muget en francès)


6 Ens podríeu posar algun exemple de la llengua?

Casa-maison

Gos-chien

Poma-pomme

dona-femme

barret-chapeau

Aigua-eau


7. Quant fa que esteu a Espanya?

Patrick: 34 anys

Martin: 31 anys

8. Què us costa més de pronunciar en el català i el castellà?


Costen mes de pronunciar les paraules amb les lletres g,j i r
Exemple: Guadalajara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada